Nysted Hajkutter forening har fået ny formand, efter Helle Levisens død i september. Det bliver den hidtidige næstformand, Anne Svendsen, Nysted.

Anne Svendsen var helst fri, men der har ikke meldt sig nogle kandidater. Resten af bestyrelsen har lovet at være mere selvkørende, (de har faktisk bedt om det) så det ikke bliver et fuldtidsjob at være formand.

Den samlede bestyrelse i 2024 er:

  • Formand Anne Svendsen
  • Næstformand Morten Eg Grynfeld 
  • Kasserer Gitte Jensen (udenfor bestyrelsen).
  • Sekretær Susanne Winther-Nielsen
  • Bestyrelsesmedlem Jannick Jensen 
  • Bestyrelsesmedlem Merete Rudolfsen.
  • Suppleant Jan Jakobsen
  • Suppleant Maj-Britt H. Hansen 

Der vil ikke blive store revolutioner. Dog vil der blive lagt mere vægt på skibene.

Vi begyndte allerede i sommers, ved at lave et specielt program for hajkutternes skippere. Simpelthen fordi det skal være sjovt for skibene at komme i god tid. Hvis vi kan få skibene til at komme allerede i weekenden, har landkrabberne noget smukt at se på.

I sommers havde vi hajkutternes besætninger ude at sejle smakkejoller om søndagen, et foredrag om hajkutterens konstruktør (Eggert Benzon, Nykøbing F) om mandagen og om tirsdagen var samtlige besætningsmedlemmer ude og spille krolf på Nysted krolfbane. Det er den slags, vi gerne vil lave mere af.

Målet er også at få hajkutternes ejere og besætninger rystet godt sammen på tværs af landegrænser, så man kan lære og inspirere hinanden til at vedligeholde skibene så originalt som muligt. Denne erfaringsudveksling sker allerede. Vi vil bare gerne have mere af det. Til gavn for skibene. Der er i løbet af ca. 70 år (indtil EU betalte fiskerne for at hugge deres skibe op) bygget mellem 8- og 10.000 hajkuttere. Der menes at være ca. 100 tilbage på jorden.

Alle er bygget i Danmark, men efterhånden spredt ud over jorden som lystbåde, turbåde og lystfiskerbåde. De kan være svære at lokalisere, da de ikke er registrere som hajkuttere, da dette kun er et øgenavn. De kan være registreret som, jagt, galease, skonnert, (efter deres antal og type af master), eller som fiskerbåd, turbåd, fragtbåd, stenfisker eller lystbåd, (efter deres funktion).

Fakta. ”Foreningen Nysted Hajkutter Regatta” er en frivillig forening, hvis formål er at arrangere en hajkutter festival hvert år i starten af august, som slutter med en kapsejlads (regatta) fra Nysted til Rostock for gamle fiskekuttere af typen ”hajkutter”. En hajkutter har intet med hajfiskeri at gøre. Ordet er et øgenavn, som skibene fik, da de kom frem. Ved at bruge maskine til fremdrift i stedet for sejl, opnåede de at kunne fiske mere effektivt, og at kunne sejle hjem til fiskeauktionen uden vind. Det blev regnet for så ukollegialt, at de blev kaldt hajer.
I løbet af festivalen kommer skibene ind, og senest tirsdag aften er de ankommet. Undervejs er der masser af god musik, anden underholdning, mad og drikke på festivalpladsen på Nysted havn.

Fakta: Næste års hajkutter festival starter fredag eftermiddag den 2.august og slutter med at skibene forlader havnen med retning mod Rostock om formiddagen onsdag den 7.august.
Det er muligt at købe billetter, så man kan komme med på denne kapsejlads, også uden forudsætninger for at kunne sejle. Man kan også købe småture på 3-4 timer i løbet af festivaldagene.

Vores hjemmeside www.hajkutter.dk vil nok få en ansigtsløftning i løbet af foråret.

Venlig hilsen Anne Svendsen, Slotsgade 12, 4880 Nysted