shtandart fredag tremastet

Shtandart Tremastet Fregat (RU)

Skibstype Tremastet Fregat Kopi
Skroglængde   34,5 mtr.
Bredde 25 mtr.
Højde 33 mtr.
Sejlareal m2
Skrog Træ
Værft  
Byggeår 1999
Tonnage BRT
Motor  
Hjemmehavn    
 

Kopi af russisk fregat fra 1703.
I 1994 blev det besluttet at bygge en kopi af Shtandart. Der var ingen tegninger, men ved hjælp fra en russisk marinehistoriker, gamle malerier, kig i russiske arkiver blev en tegning klargjort til bygning af kopi. I 1999 stod skibet klar.

Den første Shtandart fra 1703 besøgte Nykøbing F. i 1716 for 303 år siden med Czar Peter den Store ombord. En af kaptajnerne på skibet var Henrik Wessel bror til Peter Wessel bedre kendt som Tordenskjold.

Frederik den 4 havde allieret sig med Czar Peter den Store i begyndelsen af 1700 tallet og i den anledning kom Czaren til Danmark for at føre forhandlinger om at stille den russiske flåde til rådighed til en planlagt invation af Skåne under den store nordiske krig. Mens flåden lå for anker i København besøgte Peter den Store Nykøbing med sit skib. Czaren var kendt for at være en uortodoks herre, der i stedet for først at melde sig på slottet, som dengang var beboet af de af de afdøde kongers enker, valgte at spise frokost på gæstgiveriet på hjørnet af Færgestræde og Langgade

Gæstgiveriet var ejet af Ivar Rosenfeldt og fungerede også som postgård. Efter Czarens besøg blev stedet døbt Czarens Hus. Hvilket det stadig hedder. I dag er det ejet af Museum Lolland Falster og huser både Falsters minder, Turistinformation og Restaurant Czarens Hus.