shtandart

Efter 303 år vender Czar Peter Den Stores skib tilbage til Lolland-Falster

Ved dette års 11. Hajkutter Festival & Regatta i Nysted kan man opleve den imponerende kopi af det russiske flagskib Shtandart. Skibet lægger til i Nysted havn tirsdag den 6. august.

Shtandart er en tremastet fregat med en længde på 25,50 m. og en højde på 33 m. Kopien er bygget i Skt. Petersborg i perioden 1994-1999.

Der var ingen tegninger af det originale skib, men ved hjælp fra en russisk marinehistoriker, gamle malerier og kig i russiske arkiver blev en tegning klargjort. Dermed kunne man bygge en ny udgave af skibet med 100 procent traditionelle metoder.

Shtandart fungerer i dag som et sejltræningsskib for unge og har bl.a. deltaget i alle Tall Ships Races siden 2001.

Den originale Shtandart blev bygget i 1703 og besøgte Nykøbing F. i 1716 med Czar Peter den Store ombord. En af kaptajnerne på skibet var Henrik Wessel bror til Peter Wessel bedre kendt som Tordenskjold.

Czaren var kendt for at være en uortodoks herre, der i stedet for først at melde sig på slottet valgte at spise frokost på gæstgiveriet på hjørnet af Færgestræde og Langgade. Efter Czarens besøg blev stedet døbt Czarens Hus, hvilket det stadig hedder. I dag er det ejet af Museum Lolland Falster.

Her 303 år efter Czarens besøg ser Guldborgsund Kommune og foreningen Nysted Hajkutter Regatta frem til at byde vor tids Shtandart - og skibets kaptajn Vladimir Martus samt hans besætning - velkommen på Nysted havn den 6. august 2019.